Gentse Universitaire Duikclub - Duiken in Gent, Oost-Vlaanderen - Blaarmeersen

Duiken in de Blaarmeersen

Het Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen, gelegen aan de Watersportbaan te Gent, omvat een mooi stukje groene ruimte, inclusief een vijver van 17,1 ha, waarvan het westelijke deel voor duikers opengesteld is. De stad Gent beheert het gebied, en is verantwoordelijk voor het toekennen van duikabonnementen. Praktische informatie, tarieven, en het duikreglement vind je op de officiële website van de Blaarmeersen.

Toegankelijkheid Blaarmeersen

Aan het 'haventje', aan de NW-hoek van de vijver, bevindt zich een kleine parking voor houders van een duikabonnement. Je bereikt deze parking via de hoofdingang van de Blaarmeersen, waarna je de baan volgt tot het einde (zie kaartje). De slagboom geeft toegang tot de parking. Je kan te water gaan via de duiktrap of via de boothelling in het haventje. Het water nabij de duiktrap is ca. 1,5 m diep: spring niet zomaar in het water!


De duikzone omvat de westelijke helft van de vijver. De maximale diepte is zo'n 13 m, aangeduid door een rode tonvormige boei. De bodem bestaat uit zand en slib (in de diepere delen), maar nabij de oever zijn op vele plaatsen stenen gestort. Het visbestand omvat voornamelijk baars, snoek en paling, met kleine aantallen karper en blankvoorn. Pos en snoekbaars worden zeer zelden gezien. Ook (Turkse) rivierkreeften zijn aanwezig.
Onderwater-'attributen' omvatten o.m.:
- platform op 5 m diepte (verbonden met duiktrap door gidslijn onder water; witte boei)
- platform op 10 m diepte (verbonden met andere platform door gidslijn onder water; gele druppelboei)
- bootje op 4 m diepte (links van duiktrap en 5m-platform; ronde gele boei)
- anker op 5 m diepte (nabij passage naar haventje)
- duikklok op 10 m diepte (rechts van platform; witte boei), verzand
- autowrak 1 (Volvo) op 7 m diepte (gele en oranje boei; gidslijn van oever)
- autowrak 2 (Volvo) op 7 m diepte (30 m verder; rode boei; gidslijn van oever)
- duikershelm
- een aantal grafzerken (zonder graf!)

Info voor clubleden

De Gentse Universitaire Duikclub gebruikt de Blaarmeersen voor veel van haar doopduiken en duikproeven. Voor het gebruik van de abonnementen, contacteer de materiaalmeester (een waarborg van 20 euro wordt gevraagd). Abonnementskaarten geven ook toegang tot de voorbehouden parking aan het haventje.